پرش به محتوا
منوی اصلی
منوی اصلی
انتقال به نوار کناری
نهفتن
فهرست
صفحه اصلی-توضیحات
تغییرات اخیر
مقالهٔ تصادفی
راهنما دربارهٔ مدیاویکی
جستجو
جعبه ابزار
زبان ها
ویکی باریستا
جستجو
جستجو
ایجاد حساب
ورود
ابزارهای شخصی
ایجاد حساب
ورود
صفحههایی برای ویرایشگرانی که از سامانه خارج شدند
بیشتر بدانید
مشارکتها
بحث
در حال ویرایش
اسپرسو
صفحه
بحث
فارسی
خواندن
ویرایش
ویرایش مبدأ
نمایش تاریخچه
ابزارها
ابزارها
انتقال به نوار کناری
نهفتن
عملها
خواندن
ویرایش
ویرایش مبدأ
نمایش تاریخچه
عمومی
پیوندها به این صفحه
تغییرات مرتبط
صفحههای ویژه
اطلاعات صفحه
هشدار:
شما وارد نشدهاید. نشانی آیپی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر
وارد شوید
یا
یک حساب کاربری بسازید
، ویرایشهایتان به نام کاربریتان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.
بررسی ضدهرزنگاری. این قسمت را پر
نکنید
!
{{بهبود منبع}} {{Infobox beverage | name = اسپرسو | image = Tazzina di caffè a Ventimiglia.jpg | alt = | caption = تصویر یک فنجان اسپرسو کلاسیک از ونتیمیلیا | type = داغ | origin = ایتالیا | introduced =۱۹۰۱ | color = سیاه }} تعریف اسپرسو، این [[نوشیدنی]] پرطرفدار و خوشمزه اونقدر که به نظر میرسد ساده نیست. تعاریف تخصصی و غیر تخصصی زیادی درباره اسپرسو وجود دارد. اما اکثر آنها یا اشتباه هستند یا کامل نیستند. برای اینکه تعریف دقیقی از اسپرسو داشته باشیم، اجازه بدهید برگردیم به خاستگاه اسپرسو و همه چیز را از اول مرور کنیم. اوایل قرن بیستم، در ایتالیا آقای لوئیجی بیزرا، اولین دستگاه اسپرسو ساز را خلق و به دنیا معرفی کرد. قبل از آن دستگاههای اسپرسو سازی که از نظر عملکرد شبیه موکاپاد بودند، طراحی و تولید شده بود. اما اختراع آقای بیزرا، انقلابی در صنعت [[قهوه]] بود که باعث دگرگونی صنعت قهوه نوشی در سرتاسر دنیا شد. دلیل خلق دستگاه اسپرسو، دم کردن قهوه در کوتاهترین زمان ممکن بود. این دستگاه به شما قهوه ای با غلظت بالا در زمانی کمتر از یک دقیقه میدهد و قهوه ای که با این دستگاه تولید میشود را اسپرسو نامیدند. اسپرسو پایه برخی از نوشیدنیها مانند [[کافه لاته]]، [[کاپوچینو]]، [[ماکیاتو:Caffè Macchiato|ماکیاتو]]، [[کافه موکا]] و [[کافه آمریکانو]] است. در تهیۀ [[کاپوچینو]] حتماً اسپرسو را بهکار میبرند اما در تهیۀ [[کافه لاته]] این امر ناگزیر نیست. میزان [[کافئین]] موجود در اسپرسو در واحد حجم از سایر نوشیدنیها بیشتر است و به این دلیل هم هست که بیشتر در مقیاسهای کوچک سرو میشود. یک اسپرسو ۶۰ میلیلیتری دارای ۸۰ الی ۱۵۰ میلیگرم کافئین است درحالیکه یک قهوه معمولی با حجم ۲۴۰ میلیلیتر داری ۹۵ الی ۲۰۰ میلیگرم کافئین است.<ref>[http://www.mayoclinic.com/health/caffeine/AN01211 How much caffeine is in your daily habit? – MayoClinic.com<!-- Bot generated title -->]</ref> همچنین مصرف همزمان این قهوه با [[نوشابه انرژیزا]] به دلیل مقادیر زیاد [[کافئین]] میتواند فرد را دچار تپش قلب و استرس کند. == فرایند آمادهسازی == [[پرونده:Linea doubleespresso.jpg|بندانگشتی|262x262پیکسل|عصارهگیری اسپرسو با یک [[اسپرسوساز]]]] اسپرسو با عبور آب بسیار داغ (حدود ۹۵ درجه سیلسیوس) که تحت فشار است از روی قهوه آسیاب و بههم فشردهشده درست میشود.<ref>{{cite book |title=Espresso: ultimate coffee |first=Kenneth |last=Davids |isbn=0-312-24666-8 |publisher=St. Martin's Press |url=http://books.google.com/books?id=2wpvOZXC32wC&printsec=frontcover&dq=espresso#v=onepage&q&f=false |page= 3}}</ref> هیچ استاندارد جهانی برای استخراج اسپرسو تعریف نشدهاست، [[قوری موکا]] (موکاپات) و دستگاه اسپرسوساز مهمترین ابزارآلات برای تهیه این نوشیدنی میباشند. اما چند تعریف منتشر شده وجود دارد که سعی کردهاند تا در ارتباط با میزان و نوع پودر قهوه، دما و فشار آب و نرخ استخراج محدودیتهایی را ایجاد کنند.<ref>{{cite web|title=Espresso Coffee|url=http://www.coffeeresearch.org/espresso/definitions.htm|publisher=Coffee Research Institute|accessdate=29 April 2011}}</ref><ref>{{cite web|title=L'Espresso Italiano Certificato|url=http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf|publisher=Istituto Nazionale Espresso Italiano|accessdate=29 April 2011|archiveurl=https://www.webcitation.org/6FyMchytI?url=http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf|archivedate=۱۸ آوریل ۲۰۱۳|dead-url=yes}}</ref> == میزان برشته کردن اسپرسو == اسپرسو گونهای دانه مخصوص یا سطح خاصی از برشتهشدن نیست بلکه هر نوع دانه قهوه، با هر سطحی از برشتگی میتواند برای تولید یک اسپرسو معتبر مورد استفاده قرار گیرد. بهطور مثال در نواحی جنوبی ایتالیا معمولاً از انواع بیشتر برشته شده (تیرهتر) و هرچه رو به شمال میروید از انواع کمتر برشته شده (روشنتر) استفاده میشود و اگر هم به خارج ایتالیا بنگرید تنوع گستردهتری را مشاهده خواهید کرد. پارامترهای فنی که توسط «انیستیتو ملی اسپرسوی ایتالیا» برای یک فنجان اسپرسو تأیید شده از سوی این انیستیتو مشخص شدهاست در جدول زیر آورده شدهاست میزان کافئین موجود در قهوه رابطه مستقیمی با میزان رست قهوه دارد. به این شکل که هر چه رست قهوه تیرهتر باشد، [[دانه قهوه]] میزان کافئین بالاتری دارد. معمولاً هر رستهای تیرهتر مزههای شکلاتی تر و تلخ تری دارند. قهوههای ایتالیایی معمولاً طعمهای تلختر و رستهای تیرهتر و شکلاتی دارند. بهترین زمان مصرف قهوه ۲ تا ۱۰ روز بعد از روست است. بعد از آن کیفیت قهوهٔ روستشده به سرعت پایین میآید. به همین دلیل باید قهوهٔ تازهروستشده را هر هفته سفارش دهید و به اندازه نیاز و مصرفتان تهیه کنید. قهوه باید در محیطی تاریک، خنک و خشک نگهداری شود. یخچال و فریزر ابداً محل مناسبی برای نگهداری قهوه نیست؛ مگر اینکه دمای محیط [[کافه]] بالای ۲۷ درجه سانتیگراد باشد. {| class="wikitable" |- ! عنصر ! پارامتر |- | میزان پودر قهوه | ۷ g ± ۰٫۵ |- | دمای خروجی آب | ۸۸°C ± ۲°C |- | دمای داخل فنجان | ۶۷°C ± ۳°C |- | فشار آب ورودی | ۹ bar ± ۱ |- | زمان نفوذ | ۲۵ seconds ± ۵ |- | حجم داخل یک فنجان (شامل کف) | ۲۵ ml ± ۲٫۵ |} == منابع == <references group="ارجاعات عمومی" responsive="" /> == جستارهای وابسته == * [[قهوه عربی]] * [[قوری موکا]] * [[باریستا]] {{ویکیانبار-رده|Espresso}} <references group="زمان مصرف قهوه"/> {{نوشیدنی-خرد}} [[رده:اسپرسو| ]] [[رده:آشپزی ایتالیایی]] [[رده:آمادهسازی قهوه]] [[رده:فرهنگ کافهنشینی]] [[رده:قهوه در ایتالیا]] [[رده:قهوه]] [[رده:نوشیدنیهای ایتالیایی]] [[رده:نوشیدنیهای داغ]] [[رده:نوشیدنیهای قهوهدار]] [[رده:وامواژههای ایتالیایی]]
خلاصه:
لطفاً توجه داشته باشید که همهٔ مشارکتها در ویکی باریستا ممکن است توسط دیگر مشارکتکنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمیخواهید نوشتههایتان بیرحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد میکنید که خودتان این را نوشتهاید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشتهاید (
ویکی باریستا:حق تکثیر
را برای جزئیات بیشتر ببینید).
کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو
راهنمای ویرایش
(در پنجرهٔ تازه باز میشود)
الگوهای بهکاررفته در این صفحه:
اسپرسو
(
ویرایش
)
الگو:Ambox
(
ویرایش
)
الگو:Cite book
(
ویرایش
)
الگو:Cite web
(
ویرایش
)
الگو:Infobox
(
ویرایش
)
الگو:Infobox beverage
(
ویرایش
)
الگو:Replace
(
ویرایش
)
الگو:Side box
(
ویرایش
)
الگو:Template other
(
ویرایش
)
الگو:User other
(
ویرایش
)
الگو:Wikidata
(
ویرایش
)
الگو:الگوی خرد
(
ویرایش
)
الگو:الگوی خرد/styles.css
(
ویرایش
)
الگو:بهبود منبع
(
ویرایش
)
الگو:جعبه اطلاعات نوشیدنی
(
ویرایش
)
الگو:رده انبار
(
ویرایش
)
الگو:فهرست ساده/styles.css
(
ویرایش
)
الگو:نوشیدنی-خرد
(
ویرایش
)
الگو:هشدار پیشنمایش
(
ویرایش
)
الگو:ویکیانبار-رده
(
ویرایش
)
الگو:پروژه خواهر
(
ویرایش
)
الگو:کاربر دیگر
(
ویرایش
)
الگو:یافتن منابع فضای نام اصلی
(
ویرایش
)
پودمان:Arguments
(
ویرایش
)
پودمان:Asbox
(
ویرایش
)
پودمان:Buffer
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler/blacklist
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler/config
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler/data
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler/shared
(
ویرایش
)
پودمان:Check for unknown parameters
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/COinS
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Configuration
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Date validation
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Identifiers
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Utilities
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Whitelist
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Date2en
(
ویرایش
)
پودمان:Find sources
(
ویرایش
)
پودمان:Find sources/config
(
ویرایش
)
پودمان:Find sources/links
(
ویرایش
)
پودمان:Find sources/templates/Find sources mainspace
(
ویرایش
)
پودمان:I18n
(
ویرایش
)
پودمان:If preview
(
ویرایش
)
پودمان:If preview/configuration
(
ویرایش
)
پودمان:If preview/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Infobox
(
نمایش مبدأ
) (حفاظتشده)
پودمان:Infobox/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:InfoboxImage
(
نمایش مبدأ
) (حفاظتشده)
پودمان:Message box
(
ویرایش
)
پودمان:Message box/ambox.css
(
ویرایش
)
پودمان:Message box/configuration
(
ویرایش
)
پودمان:Namespace detect/config
(
ویرایش
)
پودمان:Namespace detect/data
(
ویرایش
)
پودمان:No globals
(
ویرایش
)
پودمان:Numeral converter
(
ویرایش
)
پودمان:Side box
(
ویرایش
)
پودمان:Side box/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:String
(
ویرایش
)
پودمان:Unsubst
(
ویرایش
)
پودمان:Wd
(
ویرایش
)
پودمان:WikidataIB
(
ویرایش
)
پودمان:WikidataIB/i18n
(
ویرایش
)
پودمان:WikidataIB/nolinks
(
ویرایش
)
پودمان:WikidataIB/titleformats
(
ویرایش
)
پودمان:Yesno
(
ویرایش
)
تغییر عرض محدود محتوا