پرش به محتوا
منوی اصلی
منوی اصلی
انتقال به نوار کناری
نهفتن
فهرست
صفحه اصلی-توضیحات
تغییرات اخیر
مقالهٔ تصادفی
راهنما دربارهٔ مدیاویکی
جستجو
جعبه ابزار
زبان ها
ویکی باریستا
جستجو
جستجو
ایجاد حساب
ورود
ابزارهای شخصی
ایجاد حساب
ورود
صفحههایی برای ویرایشگرانی که از سامانه خارج شدند
بیشتر بدانید
مشارکتها
بحث
در حال ویرایش
قهوه ترک
صفحه
بحث
فارسی
خواندن
ویرایش
ویرایش مبدأ
نمایش تاریخچه
ابزارها
ابزارها
انتقال به نوار کناری
نهفتن
عملها
خواندن
ویرایش
ویرایش مبدأ
نمایش تاریخچه
عمومی
پیوندها به این صفحه
تغییرات مرتبط
صفحههای ویژه
اطلاعات صفحه
هشدار:
شما وارد نشدهاید. نشانی آیپی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر
وارد شوید
یا
یک حساب کاربری بسازید
، ویرایشهایتان به نام کاربریتان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.
بررسی ضدهرزنگاری. این قسمت را پر
نکنید
!
{{Infobox beverage | name = قهوه ترک | image = File:Türk Kahvesi - Bakir Cezve.jpg | caption = سرو یک فنجان قهوه ترک جوشانده شده در [[جذوه]] مسی |alternate_name = Türk kahvesi, Թուրքական սուրճ | type = [[قهوه]] | origin = [[امپراطوری عثمانی]] | region = | color = [[قهوهای تیره]] }} '''قهوهٔ ترک،''' شیوهای برای سرو [[قهوه]] است که دانههای برشتهشده و سپس کاملاً پودر شدهٔ قهوه در [[قهوهساز|قهوهجوشی]] به نام [[جذوه]] جوشانده و در فنجان سرو میشوند. دانههای پودر شدهٔ قهوه در فنجان میتوانند تهنشین شوند. میتوان برای طعم دادن به قهوه از [[شکر]] استفاده کرد. این شیوهٔ سرو قهوه در [[خاورمیانه]]، شمال [[آفریقا]]، [[قفقاز]] و [[بالکان]] دیده میشود. قهوهٔ ترک روشی برای آمادهسازی [[قهوه]] است و به معنای قهوه کشت شده در [[ترکیه]] نیست،<ref>{{cite web |url=https://www.ricksteves.com/watch-read-listen/read/articles/getting-your-buzz-with-turkish-coffee |title=Getting Your Buzz with Turkish coffee |publisher=ricksteves.com |access-date=19 August 2015}}{{cite web|url=http://www.bbc.com/travel/story/20140707-the-complicated-culture-of-bosnian-coffee|title= The complicated culture of Bosnian coffee|author=Brad Cohen |publisher=BBC Travel |access-date=19 August 2015}}</ref>این قهوه به دلیل علاقه و مصرف زیاد در کشور ترکیه به قهوه ترک معروف است.<ref name=":0">{{یادکرد وب|نشانی=https://anfpersian.com/جامعه%20و%20اکولوژی/قهوه-ترک-52190|عنوان= قهوه ترک}}</ref> == پیشینه == برخلاف افسانههای قدیمی دربارهٔ خاستگاه آفریقایی قهوه که به کرات هم تکرار میشوند، قدیمیترین مدارک مستدل موجود که به طرز غیرقابل انکاری بر نوشیدن قهوه دلالت دارند، تنها به اواسط قرن پانزدهم میلادی در [[خانگاه|خانقاههای]] [[یمن]] بازمیگردند. تا سال ۱۵۱۰ میلادی، قهوه در مراکز بزرگ اسلامی همچون [[قاهره]] و [[مکه]] در میان تمامی قشرهای جامعه به یک [[نوشیدنی]] رایج تبدیل شده بود.<ref>{{پک|Weinberg|Bealer|2001|ک=World of Caffeine|کد=en|ص=11}}</ref> در دههٔ ۱۶۴۰ ابراهیم چپوی، تاریخنگار عهد [[عثمانی]] از باز شدن اولین [[قهوهخانه]] در [[استانبول]] حکایت کردهاست. {{نقل قول بزرگ}} تا سال ۹۶۲ (۵۵–۱۵۵۴) در شهر قسطنطنیه و همچنین در سرتاسر قلمرو عثمانی، نشانی از قهوه و قهوهخانه نبود. در همان سالها بود که مردی از حلب به نام حاکم و مردی از دمشق به نام شمس به شهر آمدند: هر کدام از آنها مغازهای بزرگ در منطقهٔ تحت قلعه باز کردند و قهوه تهیه و تدارک دیدند. {{پایان نقل قول بزرگ}} در این اواخر، نوشیدن سنتی قهوهٔ ترک به دلیل رشد فزایندهٔ دیگر نوشیدنیهای داغ نظیر [[چای]]، [[قهوه فوری|قهوهٔ فوری]] و دیگر شیوههای نوین نوشیدن قهوه کاهش یافتهاست.{{مدرک|date=ژوئیه ۲۰۲۳}} == رسوم و سنن == [[پرونده:Two Turkish coffee.jpg|بندانگشتی|قهوهٔ ترک]] علاوه بر آنکه قهوهٔ ترک یک نوشیدنی روزمره در ترکیه به حساب میآید، جزئی از سنت ازدواج در این کشور نیز محسوب میشود. به عنوان پیشدرآمدی بر ازدواج، خانوادهٔ داماد میبایست از خانوادهٔ عروس دیدار کنند و اجازهٔ ازدواج را از آنها بگیرند. در حین مراسم خواستگاری، [[عروس]] میبایست برای مهمانان قهوهٔ ترک آماده و سرو کند. عروس در قهوهٔ داماد به جای شکر، [[نمک]] میریزد تا شخصیت داماد را بسنجد. اگر داماد قهوهٔ نمکین را بدون بروز هیچ نشانهای مبنی بر رنجش یا نارضایتی بنوشد، عروس فرض را بر این میگذارد که داماد خوشخلق و صبور است.{{مدرک|date=ژوئیه ۲۰۲۳}} == تجهیزات == قهوهٔ ترک معمولاً با استفاده از قهوهجوش کوچکی به نام ''[[جذوه]]''، [[قاشق چایخوری]]، و دستگاه گرمازا آماده و در [[فنجان]] سرو میشود. موارد مورد نیاز برای تهیهٔ آن شامل قهوهٔ کاملاً خردشده، گاهی [[هل سبز]]، آب سرد و در صورت نیاز شکر است. برخی از فنجانهای مدرن دسته دارند، حال آنکه فنجانهای سنتی دسته نمیداشتند در نتیجه برای نوشیدن قهوه، فنجان را میبایست با نوک انگشتان نگه میداشت یا آنطور که بیشتر رواج داشت، فنجان را در ظرفی فلزی و دستهدار گذاشت و قهوه را نوشید. به صورت سنتی، قهوهجوش از [[مس]] ساخته میشود و دستهای چوبی دارد، با این وجود از دیگر فلزات همچون [[آلومینیم]] به همراه پوششی نچسب نیز برای ساخت جذوه استفاده میکنند. اندازهٔ قهوهجوش بهگونهای انتخاب میشود که متناسب با مجموع حجم فنجانهای مورد استفاده باشد، زیرا استفاده از قهوهجوش بزرگ باعث میشود که اکثر کف حاصل به دیوارهٔ داخلی قهوهجوش بچسبد. از [[قاشق چایخوری]] هم برای همزدن و هم برای اندازهگیری میزان قهوه و شکر مورد نیاز استفاده میشود. ممکن است قاشقهای چایخوری در برخی از [[کشور]]<nowiki/>ها بسیار بزرگتر از اندازهٔ معمول قاشقهای چایخوری در کشورهایی باشد که نوشیدن قهوهٔ ترک در آنها رایج است. بهطور معمول قسمت گودمانند قاشقهای چایخوری، یک سانتیمتر طول و نیم سانتیمتر عرض دارد. برای [[جوشاندن]] قهوه از حرارت نسبتاً کم استفاده میشود تا قهوه فوراً به جوش نیاید؛ زیرا که دانههای قهوه باید به اندازهٔ کافی در آب داغ بمانند تا مزهٔ خود را پس بدهند. در یک محیط مدرن، یک دستگاه گرمازای الکتریکی یا گازی مناسب است. منابع گرمازای سنتی شامل خاکههای نیمسوز [[زغال]]، یا یک سینی با عمق ۱۰ سانتیمتری است که پر از شن شدهاست. سینی بر روی مشعل قرار میگیرد و هنگامی که شنها داغ شدند، قهوهجوش را درون شنها قرار میدهند. بدین شکل گرما بهطور مساوی و آرامتری به قهوهجوش منتقل میشود. == آمادهسازی == [[پرونده:Zubereitung mokka.jpg|انگشتی|آمادهسازی قهوهٔ ترک]] قهوهٔ ترک به شیوهٔ خاصی از آمادهسازی قهوه گفته میشود، در نتیجه برای آمادهسازی قهوهٔ ترک نیازی به نوعی خاص از دانههای قهوه نیست. دانههای قهوهٔ ترک بیشتر از هر روش دیگری تا بیشترین حد ممکن خرد و ریز میشوند. بهترین قهوهٔ ترک از دانههای قهوهای آماده میشود که بهتازگی برشته شدهاند و درست پیش از جوشاندن، آسیاب میشوند. در کل، آمادهسازی قهوهٔ ترک شامل فروکردن قهوهٔ آسیابشده در آب داغ (اما نه جوش) برای مدت زمان کافی است تا قهوه طعم و مزهٔ خود را پس بدهد. زیاد جوشاندن قهوه باعث میشود که قهوه مزهٔ نامطبوع «سوختگی» یا «جوشیدگی» بگیرد ولی با جوشاندن قهوه به صورت کاملاً مختصر میتوان از این مزهٔ نامطبوع جلوگیری کرد.{{مدرک|date=سپتامبر ۲۰۲۳}} میزان آب سرد مورد نیاز را میتوان از روی تعداد فنجانهای قهوهٔ مورد نیاز تعیین کرد (هر فنجان تقریباً ۹۰ میلیلیتر) و به ازای هر فنجان آب، بین یک تا دو قاشق چایخوری قهوه نیاز است. معمولاً قهوه و شکر را از ابتدا درون قهوهجوش نمیریزند، بلکه آنها را به آب اضافه میکنند. در ترکیه چهار درجه از شیرینی مورد استفاده قرار میگیرد. این چهار درجه از قرار زیرند: ساده (ساده؛ بدون شکر)، آز شکرلی (کمشکر؛ نصف قاشق چایخوری)، اُرتا شکرلی (شکر متوسط؛ یک قاشق چایخوری)، و چُک شکرلی (پرشکر؛ یک و نیم یا دو قاشق چایخوری). قهوه و شکر به میزان دلخواه را تا زمانی که قهوه کاملاً درون آب فرورود و شکر کاملاً حل شود باید به هم زد. سپس قاشق را بیرون میآورند و قهوهجوش را روی حرارت ملایم میگذارند. اگر حرارت بالا باشد، قهوه بهسرعت به جوش میآید و زمان کافی برای آنکه قهوه مزهٔ خود را پس دهد حاصل نخواهد شد. از این مرحله به بعد نباید قهوه را هم زد زیرا که کف حاصله از بین خواهد رفت. درست به محض اینکه قهوه به جوش آمد، [[قهوهجوش]] را از روی حرارت برمیدارند. معمولاً برای مدت زمان کوتاهی قهوه را از حرارت دور نگه میدارند و سپس برای بار دوم و سوم آن را به جوش میآورند و در نهایت آن را در فنجانها میریزند. به دست آمدن کلفتترین لایهٔ کف ممکن، اوج هنر قهوه درست کردن به حساب میآید. یک راه برای هرچه ضخیم شدن لایهٔ کف، ریختن قهوه به آرامی و بالابردن قهوهجوش حین قهوه ریختن است. فنجانی که ضخیمترین لایهٔ کف را دارد بهترین فنجان در نظر گرفته میشود. قهوهٔ ترکی که خوب آماده شده باشد، کف ضخیمی (کُپوک در ترکی) رویش دارد و ذرهٔ قابل مشاهدهای از قهوه در کف یا مایعش وجود ندارد. میتوان حدود ۲۰ ثانیه قهوه را در حالت جوش روی حرارت نگه داشت تا قهوه بهخوبی طعمش را پس بدهد، اما در این صورت کف قهوه کاملاً از بین خواهد رفت. برای رفع این مشکل میتوان کف قهوه را به محض جوش آمدن برداشت و درون [[فنجان]]<nowiki/>ها ریخت و مابقی را حدود ۲۰ ثانیه جوشاند. در این صورت باید بسیار دقت کرد تا تنها کف را درون فنجانها ریخت و نه ذرات معلق را. روش دیگر تهیه قوه ترک که به آن قهوه ترک شنی میگویند در این روش تمام مراحلی که در مرحله قبل گفته شد را باید انجام داد. فقط در این روش به جای حرارت مستقیم شعله گاز از شن های داغ استفاده می شود، که قهوه به دست امده در این روش معروف به قهوه ترک شنی است. شن های حرارت دیده و بسیار داغ آماده می شود، سپس قهوه جوش مسی در میان شن ها قرار داده می شود. در این روش حرارت به صورت یکسان به کل ظرف قهوه جوش می رسد و قهوه به دست آمده دارای طعم و عطر فوق العاده ای است. == نوشیدن == قهوهٔ ترک در حالی که بسیار داغ است، نوشیده میشود و معمولاً با یک لیوان آب سرد سرو میشود تا دهان تازه شود و طعم قهوه بهتر حس شود. بهصورت سنتی در کنار قهوهٔ ترک، [[راحتالحلقوم]] نیز سرو میشود. در سواحل [[مدیترانه شرقی|مدیترانهٔ]] ترکیه، ممکن است مغز [[پسته]] نیز به قهوه اضافه شود. تمام ذرههای قهوهای که در قهوهجوش موجود است درون فنجانها ریخته میشود، اما همهٔ آنها خورده نمیشود. لایهٔ ضخیم ذرات قهوه که در ته فنجان میماند، خورده نمیشود. در ترکیه سنتی ترین روش سرو آن در فنجان های بدون دسته به نام «فینکن» است، به همین دلیل آن ها را در ظرفی فلزی به نام «زارف» قرار می دهند تا بتوانند آن را در دست گرفته و بنوشند. == پانویس == {{پانویس|چپچین=بله|۲}} == منابع == * {{یادکرد کتاب |نام خانوادگی=Weinberg |نام=Bennett Alan |نام خانوادگی۲=Bealer |نام۲=Bonnie K. |عنوان=The World of Caffeine: The Science and Culture of the World's Most Popular Drug |سال=2001 |ناشر=Routledge |مکان=New York |شابک=0-415-92723-4 |زبان=en}} * Wikipedia contributors, "Turkish coffee," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Turkish_coffee&oldid=509246913 (accessed August 27، ۲۰۱۲). {{پایان چپچین}} == مطالعهٔ بیشتر == {{آغاز چپچین}} * Malecka Anna, How Turks and Persians drank Coffee, Turkish Historical Review 6/2 (2015) {{پایان چپچین}} == پیوند به بیرون == * [https://www.hamshahrionline.ir/news/31194/آشنایی-با-روش-تهیه-قهوه-ترک آشنایی با روش تهیهٔ قهوهٔ ترک در وبگاه همشهری] *[https://caffejoo.ir/ کافه جو] [[رده:آشپزی آلبانیایی]] [[رده:آشپزی اردنی]] [[رده:آشپزی ارمنستانی]] [[رده:آشپزی اسرائیلی]] [[رده:آشپزی ایرانی]] [[رده:آشپزی ترکی]] [[رده:آشپزی خاورمیانهای]] [[رده:آشپزی صربستانی]] [[رده:آشپزی عراقی]] [[رده:آشپزی عربی]] [[رده:آشپزی فلسطینی]] [[رده:آشپزی قبرسی ترکی]] [[رده:آشپزی قبرسی]] [[رده:آشپزی لبنانی]] [[رده:آشپزی یونانی]] [[رده:آمادهسازی قهوه]] [[رده:اختراعهای ترکیهای]] [[رده:فرهنگ کافهنشینی]] [[رده:قهوه]] [[رده:نوشیدنیهای ارمنستان]] [[رده:نوشیدنیهای بلغارستان]] [[رده:نوشیدنیهای ترکیه]] [[رده:نوشیدنیهای قهوهدار]]
خلاصه:
لطفاً توجه داشته باشید که همهٔ مشارکتها در ویکی باریستا ممکن است توسط دیگر مشارکتکنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمیخواهید نوشتههایتان بیرحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد میکنید که خودتان این را نوشتهاید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشتهاید (
ویکی باریستا:حق تکثیر
را برای جزئیات بیشتر ببینید).
کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو
راهنمای ویرایش
(در پنجرهٔ تازه باز میشود)
الگوهای بهکاررفته در این صفحه:
قهوه ترک
(
ویرایش
)
الگو:Cite book
(
ویرایش
)
الگو:Cite web
(
ویرایش
)
الگو:DMCFACT
(
ویرایش
)
الگو:Dated maintenance category
(
ویرایش
)
الگو:FULLROOTPAGENAME
(
ویرایش
)
الگو:Infobox
(
ویرایش
)
الگو:Infobox beverage
(
ویرایش
)
الگو:Main other
(
ویرایش
)
الگو:Mbox
(
ویرایش
)
الگو:Nocat
(
ویرایش
)
الگو:Ns has subpages
(
ویرایش
)
الگو:Pagetype
(
ویرایش
)
الگو:Strip whitespace
(
ویرایش
)
الگو:Strip whitespace/1
(
ویرایش
)
الگو:Stub other
(
ویرایش
)
الگو:Subpage other
(
ویرایش
)
الگو:Template other
(
ویرایش
)
الگو:User other
(
ویرایش
)
الگو:Wikidata
(
ویرایش
)
الگو:Yesno
(
ویرایش
)
الگو:آغاز چپچین
(
ویرایش
)
الگو:برداشتن فاصله خالی
(
ویرایش
)
الگو:برداشتن فاصله خالی/1
(
ویرایش
)
الگو:تشخیص فضای نام نمایش همه
(
ویرایش
)
الگو:ثابت
(
ویرایش
)
الگو:ثابت/رده
(
ویرایش
)
الگو:جعبه اطلاعات نوشیدنی
(
ویرایش
)
الگو:ردهبندینشده
(
ویرایش
)
الگو:عدد به
(
ویرایش
)
الگو:مدرک
(
ویرایش
)
الگو:نقطه خط
(
ویرایش
)
الگو:نقل قول بزرگ
(
ویرایش
)
الگو:ویرگول خط
(
ویرایش
)
الگو:پانویس
(
ویرایش
)
الگو:پانویس/styles.css
(
ویرایش
)
الگو:پانویس کوتاهشده
(
ویرایش
)
الگو:پایان
(
ویرایش
)
الگو:پایان نقل قول بزرگ
(
ویرایش
)
الگو:پایان چپچین
(
ویرایش
)
الگو:پک
(
ویرایش
)
الگو:پیوندزدایی
(
ویرایش
)
الگو:کاربر دیگر
(
ویرایش
)
الگو:گرداننده رده
(
ویرایش
)
الگو:یادکرد/و
(
ویرایش
)
الگو:یادکرد وب
(
ویرایش
)
الگو:یادکرد وب/هسته
(
ویرایش
)
الگو:یادکرد کتاب
(
ویرایش
)
پودمان:Arguments
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler/blacklist
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler/config
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler/data
(
ویرایش
)
پودمان:Category handler/shared
(
ویرایش
)
پودمان:Check for unknown parameters
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/COinS
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Configuration
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Date validation
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Identifiers
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Utilities
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Whitelist
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/fa
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/fa/COinS
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/fa/Configuration
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/fa/Date validation
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/fa/Identifiers
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/fa/Utilities
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/fa/Whitelist
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/fa/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/lang
(
ویرایش
)
پودمان:Date2en
(
ویرایش
)
پودمان:Delink
(
ویرایش
)
پودمان:Infobox
(
نمایش مبدأ
) (حفاظتشده)
پودمان:Infobox/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:InfoboxImage
(
نمایش مبدأ
) (حفاظتشده)
پودمان:Message box
(
ویرایش
)
پودمان:Message box/ambox.css
(
ویرایش
)
پودمان:Message box/configuration
(
ویرایش
)
پودمان:Namespace detect
(
ویرایش
)
پودمان:Namespace detect/config
(
ویرایش
)
پودمان:Namespace detect/data
(
ویرایش
)
پودمان:No globals
(
ویرایش
)
پودمان:Numeral converter
(
ویرایش
)
پودمان:Numeral converter2
(
ویرایش
)
پودمان:Pagetype
(
ویرایش
)
پودمان:Pagetype/config
(
ویرایش
)
پودمان:Template wrapper
(
ویرایش
)
پودمان:Unsubst
(
ویرایش
)
پودمان:Wd
(
ویرایش
)
پودمان:Yesno
(
ویرایش
)
تغییر عرض محدود محتوا