پرش به محتوا
منوی اصلی
منوی اصلی
انتقال به نوار کناری
نهفتن
فهرست
صفحه اصلی-توضیحات
تغییرات اخیر
مقالهٔ تصادفی
راهنما دربارهٔ مدیاویکی
جستجو
جعبه ابزار
زبان ها
ویکی باریستا
جستجو
جستجو
ایجاد حساب
ورود
ابزارهای شخصی
ایجاد حساب
ورود
صفحههایی برای ویرایشگرانی که از سامانه خارج شدند
بیشتر بدانید
مشارکتها
بحث
در حال ویرایش
شکلات
(بخش)
صفحه
بحث
فارسی
خواندن
ویرایش
ویرایش مبدأ
نمایش تاریخچه
ابزارها
ابزارها
انتقال به نوار کناری
نهفتن
عملها
خواندن
ویرایش
ویرایش مبدأ
نمایش تاریخچه
عمومی
پیوندها به این صفحه
تغییرات مرتبط
صفحههای ویژه
اطلاعات صفحه
هشدار:
شما وارد نشدهاید. نشانی آیپی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر
وارد شوید
یا
یک حساب کاربری بسازید
، ویرایشهایتان به نام کاربریتان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.
بررسی ضدهرزنگاری. این قسمت را پر
نکنید
!
== تاریخچه شکلات == === خاستگاه === کاکائو بومی [[آمریکای جنوبی]]، و [[آمریکای مرکزی]] است و پنج هزار [[سال]] در این منطقهها کشت میشدهاست. بهجاماندههای شیمیایی که در [[سفال]]های باستانی یافته شدهاست، نشان میدهد که مردم بومی منطقهای که امروز در نزدیکی [[اکوادور]] زندگی میکنند، کاکائو را به عنوان خوراک، [[دارو]] و [[نوشیدنی]] به کار میگرفتند.<ref>{{یادکرد وب|نویسنده=|کد زبان=fa|تاریخ=۱۳ آبان ۱۳۹۷|وبگاه=بیبیسی فارسی|نشانی=http://www.bbc.com/persian/science-46089434|عنوان=شکلات 'تاریخ پنجهزارساله' دارد}}</ref> یافتههای باستانشناسی نشاندهندهٔ کشت و بهکارگیری خوراکی از این مایه در [[هندوراس]]، نزدیک به ۱۱۰۰ سال پیش از [[عیسی|میلاد مسیح]] است. شکلات در [[آمریکای مرکزی]]، نوعی [[کالای لوکس]] انگاشته میشد و [[دانه]]های کاکائو هم به عنوان [[پول]] بهکار میگرفتند. در گذشته شکلات بیشتر در نوشیدنیهای شکلاتی کاربرد داشتهاست.<ref name="en.wikipedia.org"/> === اروپا === [[کریستف کلمب]] و پسرش [[فردیناند کلمب]] نخستین اروپاییهایی بودند که در چهارمین نورد خود در ۱۵ اوت ۱۵۰۲ با کاکائو آشنا شدند. آنها قایقی را پیدا کردند که دانه کاکائو بخشی از بار آن بود.<ref name="Exploratorium">{{cite journal|last=Spadaccini|first=Jim|date=|title=The Sweet Lure of Chocolate|url=http://www.exploratorium.edu/exploring/exploring_chocolate/|deadurl=no|journal=Exploratorium|volume=|pages=|archiveurl=https://web.archive.org/web/20140314112753/http://www.exploratorium.edu/exploring/exploring_chocolate/|archivedate=14 March 2014|accessdate=3 March 2014|via=|df=dmy-all}}</ref> شاید [[کنکیستادور]] [[ارنان کورتس]] نخستین اروپایی بود که با شکلات آشنا شد. او در یادمانهای خود مینویسد که خوردن چهل جام شکلات، بخشی از [[شام]] [[موکتزومای دوم]] بود.<ref>{{Cite book|title=The History of the Conquest of Mexico by the Spaniards, done into English by Thomas Townsend|last=Solís y Ribadeneyra|first=Antonio de|authorlink=|date=1685|location=London|pages=336–38|chapter=Book III Chapter XV|translator=Thomas Townsend}}</ref> نوشتههای [[خوزه د آکوستا]] مبلغ مذهبی [[انجمن عیسی]] در [[پرو]] و [[مکزیک]] در سده ۱۶ نقش به سزایی در گسترش به کار گرفتن [[اروپاییان]] از شکلات داشتند.<ref>[https://www.sfu.ca/geog351fall03/groups-webpages/gp8/history/history.html "History of Chocolate"] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20170318231038/http://www.sfu.ca/geog351fall03/groups-webpages/gp8/history/history.html|date=18 March 2017}}. sfu.ca.</ref> فاتحان اسپانیایی، کاکائو را برای نشان دادن به پادشاه و ملکه [[امپراتوری اسپانیا]] از آمریکا به [[اروپا]] بردند و آن را بسیار زود بخشی از خوراک مردم اروپا ساختند. آن زمان از شکلات تنها در نوشیدنیها به کار گرفته میشد هرچند اندازه ای شکر به نوشیدنی میافزودند تا تلخی آن گرفته شود. تا سده ۱۷ شکلات در اروپا، مایه [[خوراک|خوراکی]] گران و ارزشمندی بود.<ref name="en.wikipedia.org"/> [[پرونده:Chocolate.jpg|بندانگشتی|چپ|225px|شکلات با درصدهای گوناگون (تا ۹۰درصد)]] === توسعه === والتر چارج من نخستین کسی بود که در ۱۷۲۹ امتیاز ساخت شکلات را دریافت کرد.<ref name=":0"/> در سال ۱۸۲۸ [[هلند]]یها روشی اختراع کردند که با آن، چربی دانههای کاکائو را میگرفتند و از آن، [[کره کاکائو]] میساختند. از به جامانده دانه کاکائو هم [[پودر کاکائو]] تهیه مینمودند. همچنین با روش دیگری، شکلات را قلیایی نموده و بدین گونه، [[مزه]] تلخ آن را از میان میبردند. از آن زمان بود که شکلاتها به شیوه امروزی ساخته شد. گفته شدهاست که ژوزف فرای، نخستین کسی بود که در ۱۸۴۷ شکلاتهای امروزی را عرضه نمود که به آسودگی قابل خوردن باشند.<ref name="en.wikipedia.org"/> در ۱۸۴۹ جان کدبری نخستین آبنبات شکلاتی را ساخت. در سال ۱۸۷۴ نخستین [[شکلات شیری]] اختراع شد.<ref name=":0"/> === امروز === با پیشرفتهایی که در صنعت شکلات انجام شد محبوبیت فراگیر شکلات، مدیون [[جنگ جهانی اول]] است. در هنگام این جنگ، این مایه خوراکی به عنوان جیره خوراکی [[سرباز]]ان به کار گرفته شد و سربازان پس از بازگشت از [[جنگ]]، بهترین مُبَلِغِ آن بودند. بدین گونه تا سال ۱۹۳۰ حدود چهل هزار گونه شکلات گوناگون تولید شد.<ref name=":0"/> === موزه === [[آلمان]]، [[بلژیک]]، [[کره جنوبی]]، مکزیک (موزه [[نستله]]) و [[کانادا]] «موزه شکلات» دارند.<ref name=":0"/>
خلاصه:
لطفاً توجه داشته باشید که همهٔ مشارکتها در ویکی باریستا ممکن است توسط دیگر مشارکتکنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمیخواهید نوشتههایتان بیرحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد میکنید که خودتان این را نوشتهاید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشتهاید (
ویکی باریستا:حق تکثیر
را برای جزئیات بیشتر ببینید).
کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو
راهنمای ویرایش
(در پنجرهٔ تازه باز میشود)
تغییر عرض محدود محتوا