پرش به محتوا
منوی اصلی
منوی اصلی
انتقال به نوار کناری
نهفتن
فهرست
صفحه اصلی-توضیحات
تغییرات اخیر
مقالهٔ تصادفی
راهنما دربارهٔ مدیاویکی
جستجو
جعبه ابزار
زبان ها
ویکی باریستا
جستجو
جستجو
ایجاد حساب
ورود
ابزارهای شخصی
ایجاد حساب
ورود
صفحههایی برای ویرایشگرانی که از سامانه خارج شدند
بیشتر بدانید
مشارکتها
بحث
در حال ویرایش
نوشیدنی الکلی تقطیری
صفحه
بحث
فارسی
خواندن
ویرایش
ویرایش مبدأ
نمایش تاریخچه
ابزارها
ابزارها
انتقال به نوار کناری
نهفتن
عملها
خواندن
ویرایش
ویرایش مبدأ
نمایش تاریخچه
عمومی
پیوندها به این صفحه
تغییرات مرتبط
صفحههای ویژه
اطلاعات صفحه
هشدار:
شما وارد نشدهاید. نشانی آیپی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر
وارد شوید
یا
یک حساب کاربری بسازید
، ویرایشهایتان به نام کاربریتان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.
بررسی ضدهرزنگاری. این قسمت را پر
نکنید
!
[[پرونده:Liquor_Still_Frankfort_489226997.jpg|بندانگشتی| یک [[ویسکی]] قدیمی]] [[پرونده:Spirituosen-im-supermarkt.jpg|بندانگشتی| نمایش انواع مشروبات الکلی در یک سوپرمارکت]] [[پرونده:17-05-06-Miniaturen_RR79033.jpg|بندانگشتی| برخی از بطریهای مشروب تک نوشیدنی موجود در آلمان]] '''[[نوشیدنی]] الکلی تقطیری''' یک [[نوشیدنی الکلی|نوشیدنی الکلی است]] که از [[تقطیر]] [[دانه|غلات]]، [[میوه]]ها، [[ترهبار|سبزیجات]] یا [[شکر]] تولید میشود که قبلاً تخمیر الکلی را پشت سر گذاشتهاند. سایر اصطلاحات برای نوشیدنیی الکلیی تقطیری عبارتاند از: '''[[عرق (نوشیدنی)|عرق]]، نوشیدنی''' '''مقطر''' یا '''مشروب سخت'''. فرایند تقطیر، مایع را غلیظ میکند تا [[میزان الکل|الکل آن را از نظر حجم]] افزایش دهد.<ref name="Britannica">{{Cite encyclopedia|title=distilled spirit - alcoholic beverage|encyclopedia=Encyclopædia Britannica|url=https://www.britannica.com/eb/article-9106006/distilled-spirit}}</ref> از آنجایی که مشروبات الکلی (اتانول) به میزان قابل توجهی نسبت به سایر نوشیدنیهای الکلی حاوی الکل ([[اتانول]]) هستند، «سختتر» در نظر گرفته میشوند - در آمریکای شمالی، اصطلاح ''مشروب سخت'' گاهی برای تشخیص نوشیدنیهای ''الکلی'' مقطر از غیر مقطر استفاده میشود، در حالی که اصطلاح الکل در انگلستان. نمونههایی از مشروبات الکلی عبارتند از [[برندی|براندی]]، [[ودکا]]، [[ابسنت|آبسنت]]، [[جین (نوشیدنی)|جین]]، [[رام (نوشیدنی)|رام]]، [[تکیلا]] و [[ویسکی]]. مانند سایر نوشیدنیهای الکلی، مشروب معمولاً برای اثرات [[سایکو اکتیو|روانگردان]] الکل مصرف میشود. مشروب ممکن است به تنهایی مصرف شود (" تمیز ")، معمولاً در مقادیر کم. در شکل رقیقنشده، نوشیدنیهای مقطر اغلب کمی شیرین، تلخ هستند و معمولاً احساس سوزش در دهان با بوی قوی الکل ایجاد میکنند. طعم دقیق بین انواع مختلف مشروب و ناخالصیهای متفاوتی که آنها ایجاد میکنند متفاوت است. مشروب نیز اغلب به شکل رقیق شده، به عنوان مشروب طعم دار یا به عنوان بخشی از یک [[نوشیدنی مخلوط]] استفاده میشود. [[کوکتل]]ها دسته رایجی از نوشیدنی هستند که از مشروب استفاده میکنند. مصرف حاد مشروب باعث مسمومیت شدید الکل یا [[مستی|مسمومیت با الکل]] میشود که میتواند کشنده باشد. مصرف مداوم مشروبات الکلی در طول زمان با مرگ و میر بیشتر و سایر اثرات مضر سلامتی مرتبط است، حتی در مقایسه با سایر [[نوشیدنی الکلی|نوشیدنیهای الکلی]].<ref name="Korotayev">{{Cite journal|last=Korotayev|first=Andrey|last2=Khaltourina|first2=Daria|last3=Meshcherina|first3=Kira|last4=Zamiatnina|first4=Elena|date=2018|title=Distilled Spirits Overconsumption as the Most Important Factor of Excessive Adult Male Mortality in Europe|journal=Alcohol and Alcoholism|volume=53|issue=6|pages=742–752|doi=10.1093/alcalc/agy054|pmid=30113627|doi-access=free}}</ref><ref name="Klatsky pp. 585–595">{{Cite journal|last=Klatsky|first=A. L.|date=2003-09-15|title=Wine, Liquor, Beer, and Mortality|journal=American Journal of Epidemiology|publisher=Oxford University Press (OUP)|volume=158|issue=6|pages=585–595|doi=10.1093/aje/kwg184|issn=0002-9262|pmid=12965884|doi-access=free}}</ref> == نامگذاری == اصطلاح «روح» (مفرد و بدون عبارت اضافی «نوشیدنی» استفاده میشود) به مشروبی گفته میشود که نباید حاوی شکر اضافه شده باشد<ref>{{Cite web|date=2019-01-15|title=Alcohol and Blood Sugar|url=https://www.diabetes.co.uk/alcohol-and-blood-sugar.html|accessdate=2022-06-27|website=Diabetes.co.uk|language=en-GB}}</ref> و معمولاً ۳۵–۴۰٪ [[میزان الکل|الکل حجمی]] (ABV) است.<ref>{{Cite web|title=Are spirits more dangerous than other alcoholic drinks?|url=https://www.drinkaware.co.uk/facts/alcoholic-drinks-and-units/are-spirits-more-dangerous-than-other-alcoholic-drinks#thestrengthofspirits|archiveurl=https://web.archive.org/web/20220627025156/https://www.drinkaware.co.uk/facts/alcoholic-drinks-and-units/are-spirits-more-dangerous-than-other-alcoholic-drinks#thestrengthofspirits|archivedate=2022-06-26|accessdate=2022-06-26|website=Drinkaware}}</ref> به عنوان مثال، براندی میوه، به عنوان روح میوه نیز شناخته میشود. مشروب [[بطری]] شده با شکر اضافه شده و طعم دهندههای اضافه شده مانند [[گران مارنیه|Grand Marnier]] , Frangelico و [[اشناپس|schnapps]] [[ایالات متحده آمریکا|آمریکایی]]، به جای آن به عنوان [[لیکور]] شناخته میشوند. مشروب بهطور کلی دارای غلظت الکل بالاتر از ۳۰٪ است. [[آبجو]] و [[شراب]]، که تقطیر نشدهاند، به حداکثر محتوای الکل حدود 20% ABV محدود میشوند، زیرا اکثر [[مخمر]]ها نمیتوانند زمانی که غلظت الکل بالاتر از این سطح است متابولیزه شوند. در نتیجه، [[تخمیر]] در آن نقطه متوقف میشود. == علم اشتقاق لغات == منشأ «مشروبات الکلی» و نسبی نزدیک آن «مایع» فعل لاتین ''liquere'' به معنای «سیال بودن» بود. با توجه به ''[[فرهنگ انگلیسی آکسفورد|فرهنگ لغت انگلیسی آکسفورد]]''، استفاده اولیه از این کلمه در [[زبان انگلیسی]] به معنای ساده «مایع» میتواند به سال ۱۲۲۵ مربوط شود. اولین استفاده ''OED'' از معنای آن «مایع برای نوشیدن» در قرن ۱۴ رخ داد. استفاده از آن به عنوان اصطلاحی برای «یک نوشیدنی الکلی مست کننده» در قرن شانزدهم ظاهر شد. == تعریف حقوقی == === اتحادیه اروپا === مطابق با مقررات (EU) 2019/787 [[پارلمان اروپا]] و شورای ۱۷ آوریل ۲۰۱۹،<ref name=":0">{{Cite web|date=25 May 2021|title=Consolidated text: Regulation (EU) 2019/787 of the European Parliament and of the Council of 17 April 2019 on the definition, description, presentation and labelling of spirit drinks, the use of the names of spirit drinks in the presentation and labelling of other foodstuffs, the protection of geographical indications for spirit drinks, the use of ethyl alcohol and distillates of agricultural origin in alcoholic beverages, and repealing Regulation (EC) No 110/2008: Article 2 - Definition of and requirements for spirit drinks|url=http://data.europa.eu/eli/reg/2019/787/2021-05-25|pages=2–3}}</ref> یک ''نوشیدنی'' الکلی یک [[نوشیدنی الکلی]] است که تولید شدهاست: * مستقیماً با استفاده از هر یک از روشهای زیر، به صورت جداگانه یا ترکیبی: # تقطیر، با یا بدون طعم دهندهها یا مواد غذایی طعم دهنده، محصولات تخمیری. # خیساندن یا فرآوری مشابه مواد گیاهی در [[عرق دوآتشه|الکل اتیلیک با منشأ کشاورزی]]، [[عرقیات]] با منشأ [[کشاورزی]] یا نوشیدنیهای الکلی یا ترکیبی از آنها. # علاوه بر این، به صورت جداگانه یا ترکیبی، به الکل اتیلیک با منشأ کشاورزی، عرقیات با منشأ کشاورزی یا نوشیدنیهای الکلی طعم دهندهها، رنگها، سایر مواد مجاز، محصولات شیرین کننده، سایر محصولات کشاورزی، مواد غذایی. * یا با افزودن هر یک از موارد زیر به صورت جداگانه یا ترکیبی به آن: # سایر نوشیدنیهای الکلی؛ # اتیل الکل با منشأ کشاورزی؛ # عرقیات با منشأ کشاورزی؛ # سایر مواد غذایی نوشیدنیهای الکلی باید حداقل ۱۵ درصد الکل از نظر حجم داشته باشند (به جز در مورد لیکور تخم مرغ که باید حداقل ۱۴ درصد ABV داشته باشد).<ref name=":0"/><ref>{{Cite web|date=25 May 2021|title=Consolidated text: Regulation (EU) 2019/787 of the European Parliament and of the Council of 17 April 2019 on the definition, description, presentation and labelling of spirit drinks, the use of the names of spirit drinks in the presentation and labelling of other foodstuffs, the protection of geographical indications for spirit drinks, the use of ethyl alcohol and distillates of agricultural origin in alcoholic beverages, and repealing Regulation (EC) No 110/2008: Annex 1 - Categories of spirit drinks - 39. Egg liqueur or advocaat or avocat or advokat|url=http://data.europa.eu/eli/reg/2019/787/2021-05-25|page=60}}</ref> ==== عرقیات با منشأ کشاورزی ==== مقررات بین «الکل اتیلیک با منشأ کشاورزی» و «عرقیات با منشأ کشاورزی» تفاوت ایجاد میکند. ''تقطیر با منشأ کشاورزی'' به مایع الکلی گفته میشود که حاصل تقطیر پس از تخمیر الکلی محصولات کشاورزی است که خاصیت اتیل الکل را ندارد و عطر و طعم مواد خام مصرفی را حفظ میکند.<ref name=":1">{{Cite web|date=25 May 2021|title=Consolidated text: Regulation (EU) 2019/787 of the European Parliament and of the Council of 17 April 2019 on the definition, description, presentation and labelling of spirit drinks, the use of the names of spirit drinks in the presentation and labelling of other foodstuffs, the protection of geographical indications for spirit drinks, the use of ethyl alcohol and distillates of agricultural origin in alcoholic beverages, and repealing Regulation (EC) No 110/2008|url=http://data.europa.eu/eli/reg/2019/787/2021-05-25}}</ref> ==== دستهبندیها ==== [[پرونده:Viru_Valge_1L.jpg|بندانگشتی| Viru Valge، یک ودکای [[استونی|استونیایی]]]] ضمیمه ۱ این مقررات ۴۴ دسته از نوشیدنیهای الکلی و الزامات قانونی آنها را فهرست میکند.<ref>{{Cite web|title=Consolidated text: Regulation (EU) 2019/787 of the European Parliament and of the Council of 17 April 2019 on the definition, description, presentation and labelling of spirit drinks, the use of the names of spirit drinks in the presentation and labelling of other foodstuffs, the protection of geographical indications for spirit drinks, the use of ethyl alcohol and distillates of agricultural origin in alcoholic beverages, and repealing Regulation (EC) No 110/2008: Annex 1 - Categories of spirit drinks|url=http://data.europa.eu/eli/reg/2019/787/2021-05-25|pages=39–61|publication-date=25 May 2021}}</ref> برخی از نوشیدنیهای الکلی میتوانند در بیش از یک دسته قرار گیرند. الزامات تولید خاص یک دسته را از دسته دیگر متمایز میکند (جین لندن در دسته جین قرار میگیرد اما هر جین را نمیتوان به عنوان جین لندن در نظر گرفت). نوشیدنیهای الکلی که در [[اتحادیه اروپا]] تولید نمیشوند، مانند [[تکیلا]] یا بایجیو، در ۴۴ دسته فهرست نشدهاند. {{div col|colwidth=15em}} # [[Rum]] # [[Whisky|Whisk(e)y]] # Grain spirit # Wine spirit # [[Brandy]] ou ''Weinbrand'' # [[Pomace brandy|Grape marc spirit]] or grape marc # Fruit [[Pomace|marc]] spirit # [[Raisin]] spirit ou [[raisin brandy]] # [[Fruit brandy|Fruit spirit]] # [[Cider]] spirit, [[perry]] spirit and cider and perry spirit # [[Honey]] spirit # ''[[Hefebrand]]'' or [[Lees (fermentation)|lees]] spirit # ''[[Bierbrand]]'', or beer spirit # Topinambur or [[Jerusalem artichoke#Fermented products|Jerusalem artichoke]] spirit # [[Vodka]] # Spirit (supplemented by the name of the fruit, berries or nuts) obtained by maceration and distillation # ''[[Geist (liquor)|Geist]]'' (supplemented by the name of the fruit or the raw materials used) # [[Gentian (spirit)|Gentian]] # [[Gin#Juniper-flavoured spirit drink|Juniper-flavored spirit drink]] # [[Gin#Gin|Gin]] # [[Gin#Distilled gin|Distilled gin]] # [[Gin#London gin|London gin]] # ''[[Caraway]]-flavored spirit drink or [[Kümmel (liqueur)|Kümmel]]'' # ''[[Akvavit]]'' or ''aquavit'' # [[Anise]]ed-flavored spirit drink # [[Pastis]] # [[Pastis]] de [[Marseille]] # ''[[Anisette|Anis]]'' ou ''[[janeževec]]'' # Distilled ''anis'' # Bitter-tasting spirit drink or ''[[Bitters|bitter]]'' # Flavored [[vodka]] # ''[[Prunus spinosa|Sloe]]-aromatised spirit drink or [[Patxaran|pacharán]]'' # [[Liqueur]] # [[Crème liqueur|Crème]] de (supplemented by the name of a fruit or other raw material used) # [[Sloe gin]] # ''[[Sambuca]]'' # ''[[Maraschino]]'', ''marrasquino'' or ''maraskino'' # ''[[Nocino]]'' ou ''orehovec'' # [[Egg as food|Egg]] liqueur or ''[[advocaat]]'', ''avocat'' or ''advokat'' # Liqueur with egg # ''[[Mistrà]]'' # ''[[Väkevä glögi|Väkevä'' ''glögi]]'' or ''[[spritglögg]]'' # ''[[Beerenburg|Berenburg]]'' ou ''Beerenburg'' # Honey nectar or [[mead]] nectar {{div col end}} == تاریخچه تقطیر == === تاریخ اولیه === [[پرونده:Zosimos_distillation_equipment.jpg|بندانگشتی| تجهیزات تقطیر مورد استفاده کیمیاگر قرن سوم زسیموس پانوپلیس، از نسخه خطی [[زبان یونانی میانه|یونانی بیزانسی]] ''Parisinus graecus 2327.''<ref>{{Cite web|last=Berthelot|first=Marcelin|date=1887|title=Collection des anciens alchimistes grecs|url=https://archive.org/details/collectiondesanc01bert|location=Paris|page=161}}</ref>]] شواهد اولیه از تقطیر از لوحهای [[زبان اکدی|اکدی]] مربوط به سال قبل از میلاد بهدست میآید. ۱۲۰۰ قبل از میلاد، عملیات عطرسازی را توصیف میکند، و شواهد متنی ارائه میدهد که شکل اولیه و ابتدایی تقطیر را [[تمدن بابل|بابلیهای]] [[بینالنهرین]] باستان میشناختند. شواهد اولیه از تقطیر نیز از [[کیمیا|کیمیاگران]] کار در [[اسکندریه]]، [[مصر (استان روم)|مصر روم]]، در قرن اول بهدست میآید. [[آب مقطر]] در قرن دوم پس از میلاد توسط [[اسکندر افرودیسی|اسکندر آفرودیزیاس]] توصیف شد.<ref name="Taylor">{{Cite journal|last=Taylor|first=F. Sherwood|author-link=F. Sherwood Taylor|year=1945|title=The Evolution of the Still|journal=Annals of Science|volume=5|issue=3|page=186|doi=10.1080/00033794500201451|issn=0003-3790}}</ref> کیمیاگران در [[مصر (استان روم)|مصر روم]] در قرن سوم از دستگاه تقطیر [[انبیق|آلمبیک]] یا [[دستگاه تقطیر|ثابت]] استفاده میکردند. تقطیر در [[شبهقاره هند|شبه قاره هند]] باستان شناخته شده بود، که از [[قرع|مخازن]] و گیرندههای سفالی پخته شده در [[تاکسیلا]] و [[چارسده|چارسادا]] در [[پاکستان]] مدرن، مشهود است که قدمت آن به قرون اولیه دوران مسیحیت بازمیگردد. این "تصاویر [[منطقه گنداره|گاندارا]] " تنها قادر به تولید مشروب بسیار ضعیف بودند، زیرا هیچ وسیله کارآمدی برای جمعآوری بخارات در حرارت کم وجود نداشت.<ref name="habib">[[Irfan Habib]] (2011), [https://books.google.com/books?id=K8kO4J3mXUAC&pg=PA55 ''Economic History of Medieval India, 1200-1500'', page 55], [[Pearson Education]]</ref> تقطیر در [[چین]] میتوانست در طول سلسله [[دودمان هان|هان شرقی]] (قرن ۱ تا ۲) آغاز شود، اما طبق شواهد باستانشناسی، تقطیر نوشیدنیها در سلسلههای [[دودمان جین (۱۲۳۴–۱۱۱۵)|جین]] (قرن ۱۲ تا ۱۳) و [[دودمان سونگ|سانگ سانگ]] (قرن ۱۰ تا ۱۳) آغاز شد. تقطیر منجمد شامل منجمد کردن نوشیدنی الکلی و سپس حذف یخ است. تکنیک انجماد محدودیتهایی در جغرافیا و پیادهسازی داشت که میزان استفاده گسترده از این روش را محدود میکرد. === تقطیر شراب === [[پرونده:Brewing_and_distillation_industries._(_1858-_).jpg|راست|بندانگشتی| تصویری از روشهای صنعت آبجوسازی و تقطیر در انگلستان، ۱۸۵۸]] در هند، تقطیر واقعی الکل از [[خاورمیانه]] معرفی شد و در قرن چهاردهم در [[سلطاننشین دهلی|سلطان نشین دهلی]] مورد استفاده قرار گرفت.<ref name="habib"/><ref>{{Cite news|date=19 April 2022|title=India's Most Popular Liquors: ভারতের সব থেকে জনপ্রিয় মদ কোনগুলি জানেন, রইল তালিকা|work=The Bengali Chronicles|url=https://thebengalichronicles.com/international/russian-vodka-ban-in-us-and-canada-16563.html|accessdate=10 August 2022|archive-date=۱۰ اوت ۲۰۲۲|archive-url=https://web.archive.org/web/20220810112629/https://thebengalichronicle.com/most-wanted-alcohol-bavarage-brand-in-india-pst/|url-status=dead}}</ref> آثار Taddeo Alderotti (1223-1296) روشی را برای تغلیظ الکل شامل [[تقطیر جزء به جزء|تقطیر کسری]] مکرر از طریق دستگاه خنککننده با آب توصیف میکنند که با آن خلوص الکل ۹۰٪ بهدست میآید. در سال ۱۴۳۷، «آب سوخته» ([[برندی|براندی]]) در سوابق شهرستان Katzenelnbogen در آلمان ذکر شدهاست.<ref>[http://www.graf-von-katzenelnbogen.com/begriffe.html graf-von-katzenelnbogen.com] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20210126140943/http://www.graf-von-katzenelnbogen.com/begriffe.html |date=۲۶ ژانویه ۲۰۲۱}}, see entry at ''Trinkglas''.</ref> === مقررات دولتی === ==== تولید ==== تقطیر مشروبات الکلی به عنوان یک سرگرمی برای استفاده شخصی در برخی کشورها از جمله نیوزلند<ref>{{Cite news|last=Austin|first=Kim|date=16 September 2011|title=Distilling your own spirits: A drop of the easier stuff|url=https://www.nzherald.co.nz/aucklander/lifestyle/news/article.cfm?c_id=1503372&objectid=11040946|accessdate=20 May 2020}}</ref> و هلند قانونی است. {{Efn|In the Netherlands, the ABV of the distilled drink must be under 15% ABV without a license.|name=Note|group=note}} در [[ایالات متحده آمریکا|ایالات متحده]]، تقطیر مشروبات الکلی بدون مجوز غیرقانونی است. در برخی از مناطق ایالات متحده، فروش دستگاه بدون مجوز نیز غیرقانونی است. با این وجود، همه ایالتها به افراد غیرمجاز اجازه میدهند خودشان آبجو درست کنند، و برخی نیز به افراد غیرمجاز اجازه میدهند شراب خود را بسازند (اگرچه ساخت آبجو و شراب نیز در برخی از حوزههای قضایی محلی ممنوع است). ==== فروش ==== برخی کشورها و حوزههای قضایی زیرملی فروش برخی از الکلهای با درصد بسیار بالا را که معمولاً به عنوان [[عرق دوآتشه|روح خنثی]] شناخته میشود، محدود یا ممنوع میکنند. به دلیل قابل اشتعال بودن (به زیر مراجعه کنید) مشروبات الکلی با محتوای الکل بالای ۷۰ درصد حجمی مجاز به حمل و نقل در هواپیما نیستند.<ref>{{Cite web|title=App-1 Appendix on DANGEROUS GOODS|url=https://www.icao.int/safety/DangerousGoods/Working%20Group%20of%20the%20Whole/WP.50.AppB.pdf|accessdate=20 May 2020|publisher=[[ICAO]]}}</ref> === تقطیر میکرو === تقطیر ریز (همچنین به عنوان تقطیر دستی شناخته میشود) به دنبال جنبش آبجوی آبجوی مصنوعی در دهههای آخر قرن بیستم، دوباره به عنوان یک روند در ایالات متحده ظهور کرد. در مقابل، امکانات تقطیر در مقیاس بزرگ هرگز در اسکاتلند غالب نبود، بنابراین سنت تقطیر در مقیاس کوچک هرگز در بازار [[ویسکی اسکاچ|ویسکی اسکاتلندی]] از بین نرفت. == اشتعال پذیری == [[پرونده:Flaming_cocktails.jpg|چپ|بندانگشتی| این کوکتلهای شعلهور نشان میدهد که برخی از مشروبات الکلی به راحتی آتش میگیرند و میسوزند.]] مشروب حاوی ۴۰٪ [[میزان الکل|ABV]] (80 [[خلوص الکل|ضد ایالات متحده]]) اگر تا حدود {{Convert|26|°C}} گرم شود آتش میگیرد. و اگر منبع احتراق به آن اعمال شود. این دما را [[نقطه اشتعال]] آن مینامند.<ref name="flash point">{{Cite web|title=Flash Point and Fire Point|url=http://www.nttworldwide.com/tech2212.htm|archiveurl=https://web.archive.org/web/20101214222420/http://www.nttworldwide.com/tech2212.htm|archivedate=December 14, 2010|accessdate=March 6, 2011}}</ref> نقطه اشتعال [[اتانول|الکل خالص]] {{Convert|16.6|°C}} است، کمتر از دمای متوسط اتاق.<ref>{{Cite web|title=Material Safety Data Sheet, Section 5|url=http://fscimage.fishersci.com/msds/89308.htm|accessdate=March 7, 2011}}</ref> اشتعال پذیری مشروب در روش پخت و پز flambé اعمال میشود. نقاط اشتعال غلظت الکل از 10% ABV تا 96% ABV عبارتند از:<ref>{{Cite web|title=Flash points of ethanol-based water solutions|url=http://www.engineeringtoolbox.com/ethanol-water-d_989.html|accessdate=June 23, 2011}}</ref> * 10% - {{Convert|۴۹|°C}} - محلول آب مبتنی بر [[اتانول]] * ۱۲٫۵٪ - حدود {{Convert|52|°C}} - [[شراب]]<ref name="Wolke">{{Cite news|last=Robert L. Wolke|date=5 July 2006|title=Combustible Combination|work=Washington Post|url=https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/07/04/AR2006070400283.html|accessdate=27 January 2011}}</ref> * 15% - {{Convert|۴۲|°C}} – [[ساکی|ساکه]]، میجیو، چئونگجو * 20% - {{Convert|۳۶|°C}} - [[شوچو|shōchū]]، [[شراب تقویتشده|شراب غنی شده]] * 30% - {{Convert|۲۹|°C}} - shōchū قوی * 40% - {{Convert|۲۶|°C}} – [[ودکا|ودکای]] معمولی، [[ویسکی]] یا [[برندی|براندی]] * 50% - {{Convert|۲۴|°C}} - بایجیو معمولی، ویسکی قوی، بطری شده در ویسکی باند، آبسینت معمولی [[ابسنت|بلانچ]] * 60% - {{Convert|۲۲|°C}} - بایجیو قوی، سیکودیای معمولی (به نام مزوراکی یا راکی میانی)، ویسکی ضد بشکه، آبسنت معمولی [[ابسنت|ورت]] * 70% - {{Convert|۲۱|°C}} – اسلیوویتز * 80% - {{Convert|۲۰|°C}} - [[ابسنت|آبسنت قوی]] * ۹۰٪ یا بیشتر - {{Convert|17|°C}} - [[عرق دوآتشه|روح غلات خنثی]] == نوع ارائه کردن == [[پرونده:Bar_Hard_Rock_Cafe_Prague.png|بندانگشتی| یک ردیف نوشیدنی الکلی - در این مورد، الکل - در یک [[بار (مکان)|بار]]]] * تمیز - در [[دمای اتاق]] بدون هیچ گونه ماده (های) اضافی * بالا - با یخ تکان داده یا هم زده میشود، صاف میشود و در یک لیوان ساقه ای سرو میشود * پایین - تکان داده شده یا با یخ هم زده میشود، صاف میشود و در یک [[لیوان سنتی|لیوان سنگ]] سرو میشود * روی سنگها - روی تکههای یخ * مخلوط یا منجمد - مخلوط شده با یخ * با یک همزن ساده، مانند [[سودا (نوشیدنی)|نوشابه]]، [[آب تونیک|آب مقوی]]، [[آبمیوه|آب میوه]] یا [[کولا]] * به عنوان یکی از مواد تشکیل دهنده یک [[کوکتل]] * به عنوان یکی از اجزای یک تیرانداز * با آب * با آب ریخته شده روی شکر (مانند آبسنت) == مصرف الکل بر اساس کشور == [[پرونده:Alcohol_belts_of_Europe_(actual_consumption_in_2016).svg|جایگزین=European countries grouped by preferred type of alcoholic drink, based on recorded alcohol consumption per capita (age 15+) (in litres of pure alcohol) in 2016|بندانگشتی|نقشه اروپا با کشورهای جداگانه گروهبندی شده بر اساس نوع ترجیحی نوشیدنی الکلی، بر اساس مصرف سرانه الکل ثبت شده (سن بالای ۱۵ سال) (بر حسب لیتر الکل خالص) در سال 2016.<ref>[https://www.who.int/publications/i/item/9789241565639 Global status report on alcohol and health 2018]</ref>]] [[سازمان جهانی بهداشت|سازمان بهداشت جهانی]] الگوهای مصرف الکل را در کشورهای مختلف اندازهگیری و منتشر میکند. WHO الکل مصرف شده توسط افراد ۱۵ ساله یا بالاتر را اندازهگیری میکند و آن را بر اساس لیتر الکل خالص [[سرانه|مصرف]] شده در یک سال معین در یک کشور گزارش میدهد.<ref>{{Cite web|title=who.int|url=https://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/msbgsruprofiles.pdf}}</ref> در اروپا، مشروبات الکلی (به ویژه ودکا) در شمال و شرق این قاره محبوبیت بیشتری دارد. == اثرات سلامتی == === اثرات کوتاه مدت === مشروبات الکلی مقطر حاوی [[اتانول|الکل اتیلیک است]]، همان ماده شیمیایی که در [[آبجو]] و [[شراب]] وجود دارد و به همین دلیل مصرف الکل اثرات روانی و فیزیولوژیکی کوتاه مدتی بر مصرفکننده دارد. غلظتهای مختلف الکل در بدن انسان اثرات متفاوتی بر روی فرد دارد. اثرات الکل بستگی به مقدار مصرف یک فرد، درصد الکل در ارواح و مدت زمان مصرف، میزان غذای مصرف شده و اینکه آیا فرد نسخه دیگری، بدون نسخه یا [[مصرف تفریحی مواد مخدر|خیابانی]] مصرف کردهاست. [[مصرف تفریحی مواد مخدر|داروها]] از جمله عوامل دیگر نوشیدن به اندازه کافی برای ایجاد غلظت الکل خون (BAC) 0.03% - 0.12% بهطور معمول باعث بهبود کلی در خلق و خوی و [[سرخوشی]] احتمالی، افزایش اعتماد به نفس و جامعه پذیری، کاهش اضطراب، قرمزی ظاهری برافروخته در صورت و اختلال در قضاوت میشود. و هماهنگی خوب عضلات BAC 0.09% تا ۰٫۲۵٪ باعث [[لتارژی|بی حالی]]، [[آرامبخشی|آرام بخش]]، م[[شکلات]] تعادل و تاری دید میشود. BAC از ۰٫۱۸٪ تا ۰٫۳۰٪ باعث سردرگمی عمیق، اختلال در گفتار (مثلاً گفتار نامفهوم)، تلوتلو، سرگیجه و [[بالا آوردن|استفراغ]] میشود. BAC از ۰٫۲۵٪ تا ۰٫۴۰٪ باعث [[بهت|گیجی]]، بیهوشی، فراموشی پیشرونده، استفراغ، و [[هیپوونتیلاسیون|افسردگی تنفسی]] (بالقوه تهدید کننده زندگی) میشود. مرگ ممکن است به دلیل استنشاق استفراغ ([[آسپیراسیون ریوی]]) در حالت بیهوشی رخ دهد. BAC از ۰٫۳۵٪ تا ۰٫۸۰٪ باعث [[کما]] (بیهوشی)، افسردگی تنفسی تهدید کننده زندگی و احتمالاً [[مستی|مسمومیت کشنده الکل]] میشود. مصرف زیاد مشروبات الکلی منجر به نفخ، گاز گرفتگی، اسهال، مدفوع دردناک یا پری شکم میشود.<ref>{{Cite web|date=2014-06-30|title=23 Effects of Alcohol on Your Body|url=https://www.healthline.com/health/alcohol/effects-on-body|accessdate=2021-07-02|website=Healthline|language=en}}</ref> مصرف زیاد مشروبات الکلی [[الکل و سرطان|خطر ابتلا به سرطان]] از جمله سرطان سر، گردن، مری، کبد، سینه و کولورکتال را افزایش میدهد.<ref>{{Cite web|date=2021-07-14|title=Alcohol and Cancer Risk Fact Sheet - NCI|url=https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet|accessdate=2022-06-28|website=www.cancer.gov|language=en}}</ref> مانند سایر نوشیدنیهای الکلی، [[رانندگی تحت تأثیر دارو و الکل|رانندگی تحت تأثیر]]، کار با هواپیما یا ماشین آلات سنگین خطر تصادف را افزایش میدهد. به این ترتیب، بسیاری از کشورها برای رانندگی در حالت مستی جریمه دارند. === اثرات بلند مدت === ماده موثره [[اصلی]] مشروبات الکلی مقطر الکل است و بنابراین اثرات سلامتی الکل بر الکل نیز صدق میکند. نوشیدن بیش از ۱ تا ۲ نوشیدنی در روز خطر بیماری قلبی، [[فشار خون بالا]]، [[فیبریلاسیون دهلیزی]] و [[سکته مغزی|سکته]] را افزایش میدهد.<ref name="Kee2014">{{Cite journal|last=O'Keefe|first=JH|last2=Bhatti|first2=SK|last3=Bajwa|first3=A|last4=DiNicolantonio|first4=JJ|last5=Lavie|first5=CJ|date=March 2014|title=Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison...or the remedy.|journal=Mayo Clinic Proceedings|volume=89|issue=3|pages=382–93|doi=10.1016/j.mayocp.2013.11.005|pmid=24582196|doi-access=free}}</ref> این خطر در افراد جوان به دلیل نوشیدن زیاد الکل بیشتر است که ممکن است منجر به خشونت یا تصادف شود.<ref name="Kee2014"/> سالانه حدود ۳٫۳ میلیون مرگ (۵٫۹ درصد از کل مرگ و میرها) به دلیل الکل است.<ref name="NIH2015Stats">{{Cite web|title=Alcohol Facts and Statistics|url=http://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/alcohol-facts-and-statistics|accessdate=9 May 2015|archive-date=۱۸ مه ۲۰۱۵|archive-url=https://web.archive.org/web/20150518081638/http://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/alcohol-facts-and-statistics|url-status=dead}}</ref> بر خلاف شراب و شاید آبجو، هیچ مدرکی دال بر تأثیر سلامتی J شکل برای مصرف الکل مقطر وجود ندارد.<ref name="Korotayev"/> [[الکلیسم]]، همچنین به عنوان «اختلال مصرف الکل» شناخته میشود، یک اصطلاح گسترده برای هر نوشیدنی [[اتانول|الکلی]] است که منجر به مشکلاتی میشود. الکلیسم [[طول عمر]] افراد را حدود ده سال کاهش میدهد<ref name="Schu2014">{{Cite journal|last=Schuckit|first=MA|date=27 November 2014|title=Recognition and management of withdrawal delirium (delirium tremens).|url=http://www.escholarship.org/uc/item/08b9z9th|journal=The New England Journal of Medicine|volume=371|issue=22|pages=2109–13|doi=10.1056/NEJMra1407298|pmid=25427113}}</ref> و مصرف الکل سومین [[علت مرگ]] زودرس در ایالات متحده است.<ref name="Kee2014"/> === جمعیتشناسی === مصرف الکل مقطر مهمترین عامل منفرد پشت تغییر در میزان مرگ و میر و [[امید به زندگی]] مردان در اروپا است. به عنوان مثال، در مناطق به شدت اسلامی قفقاز (اسلام مصرف الکل را ممنوع کردهاست) فاصله امید به زندگی بین زنان و مردان پنج سال است. در مناطق مسیحی نزدیک ده سال است، و در [[جمهوری چک]] (جایی که آبجو غالب است) احتمال مرگ مردی بین ۱۵ تا ۶۰ سال کمتر از نصف اوکراین است.<ref name="Korotayev"/><ref>{{Cite journal|last=Yakovlev|first=Evgeny|date=1 July 2015|title=Alcoholism and mortality in Eastern Europe|url=https://wol.iza.org/articles/alcoholism-and-mortality-in-eastern-europe/long|journal=IZA World of Labor|doi=10.15185/izawol.168|access-date=29 August 2020|doi-access=free}}</ref> == یادداشت == {{پانویس نکتهها|۲}} == جستارهای وابسته == {{درگاه|Liquor|Drink}} == منابع == {{پانویس|30em}} == کتابشناسی - فهرست کتب == ** == پیوند به بیرون == {{رده انبار-درون خط|Distilled beverages}}{{نوشیدنیهای الکلی}} [[رده:اختراعهای اعراب]] [[رده:اختراعهای باستان]] [[رده:تقطیر]] [[رده:نوشیدنیها]] [[رده:نوشیدنیهای الکلی]] [[رده:نوشیدنیهای تقطیری]] [[رده:صنعت الکل]]
خلاصه:
لطفاً توجه داشته باشید که همهٔ مشارکتها در ویکی باریستا ممکن است توسط دیگر مشارکتکنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمیخواهید نوشتههایتان بیرحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد میکنید که خودتان این را نوشتهاید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشتهاید (
ویکی باریستا:حق تکثیر
را برای جزئیات بیشتر ببینید).
کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!
لغو
راهنمای ویرایش
(در پنجرهٔ تازه باز میشود)
الگوهای بهکاررفته در این صفحه:
نوشیدنی الکلی تقطیری
(
ویرایش
)
الگو:Cite encyclopedia
(
ویرایش
)
الگو:Cite journal
(
ویرایش
)
الگو:Cite news
(
ویرایش
)
الگو:Cite web
(
ویرایش
)
الگو:Column-width
(
ویرایش
)
الگو:Convert
(
ویرایش
)
الگو:Div col
(
ویرایش
)
الگو:Div col end
(
ویرایش
)
الگو:Efn
(
ویرایش
)
الگو:Formatnumber
(
ویرایش
)
الگو:Hlist/styles.css
(
ویرایش
)
الگو:If empty
(
ویرایش
)
الگو:Main other
(
ویرایش
)
الگو:Navbox
(
ویرایش
)
الگو:Navbox with collapsible groups
(
ویرایش
)
الگو:Reflist
(
ویرایش
)
الگو:Sister-inline
(
ویرایش
)
الگو:Webarchive
(
ویرایش
)
الگو:Yesno
(
ویرایش
)
الگو:اگر خالی
(
ویرایش
)
الگو:تبدیل
(
ویرایش
)
الگو:درگاه
(
ویرایش
)
الگو:رده انبار-درون خط
(
ویرایش
)
الگو:نوشیدنیهای الکلی
(
ویرایش
)
الگو:پانویس
(
ویرایش
)
الگو:پانویس/styles.css
(
ویرایش
)
الگو:پانویس نکتهها
(
ویرایش
)
الگو:پایان چندستونه
(
ویرایش
)
الگو:چندستونه
(
ویرایش
)
پودمان:Arguments
(
ویرایش
)
پودمان:Check for unknown parameters
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/COinS
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Configuration
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Date validation
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Identifiers
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Utilities
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/Whitelist
(
ویرایش
)
پودمان:Citation/CS1/en/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Commons link
(
ویرایش
)
پودمان:Convert
(
ویرایش
)
پودمان:Convert/data
(
ویرایش
)
پودمان:Convert/text
(
ویرایش
)
پودمان:Date2en
(
ویرایش
)
پودمان:If preview
(
ویرایش
)
پودمان:If preview/configuration
(
ویرایش
)
پودمان:If preview/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Navbar
(
ویرایش
)
پودمان:Navbar/configuration
(
ویرایش
)
پودمان:Navbar/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Navbox
(
ویرایش
)
پودمان:Navbox/configuration
(
ویرایش
)
پودمان:Navbox/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Navbox with collapsible groups
(
ویرایش
)
پودمان:No globals
(
ویرایش
)
پودمان:Numeral converter
(
ویرایش
)
پودمان:Portal
(
ویرایش
)
پودمان:Portal/styles.css
(
ویرایش
)
پودمان:Set local argument names
(
ویرایش
)
پودمان:Webarchive
(
ویرایش
)
پودمان:Webarchive/data
(
ویرایش
)
پودمان:Yesno
(
ویرایش
)
تغییر عرض محدود محتوا