آب‌دوغ یا پس‌آب کره گونه‌ای نوشیدنی است که پس از گرفتن کره از شیر یا خامه به‌دست می‌آید.

آب‌دوغ در سمت راست، شیر در سمت چپ.

آب‌دوغ همچنین به نوعی نوشیدنی تهیه شده از شیر تخمیر شده گفته می‌شود که معمولاً در مناطق گرمسیری (چون خاورمیانه، پاکستان، هند، یا جنوب آمریکا) که در آن‌جا شیر تازه خیلی زود ترش می‌شود، تهیه می‌کنند. آب‌دوغ حتی در مناطق سردسیری چون اسکاندیناوی و هلند نیز نوشیدنی محبوبی است.

آب دوغ همچنین به یک فراورده لبنی تخمیر شده از شیر گاو گفته می‌شود که در اثر افزودن باکتری‌هایی مانند لاکتوباسیلوس به شیر و تولید اسید لاکتیک، شیر ترش شده باشد.

فرآوری ویرایش

آب‌دوغ فراوردهٔ شیری تخمیری بسیار قدیمی است که نوع سنتی آن در واقع فراوردهٔ جانبی فرایند تولید کره می‌باشد، امروزه اغلب همانند روش تولید ماست‌های نوشیدنی تولید می‌شود. نوع سنتی آب‌دوغ به دلیل محتوای بالای یون‌های کلسیم و لیپیدهای فسفرینه اغلب دارای طعم بد و نامطلوب اکسیداتیوی است و بدین جهت امروزه آب‌دوغ را با افزودن باکتری‌های لاکتیکی به شیر و هم زدن و نگهداری در دمای حدود ۲۵ و سپس خنک کردن تهیه می‌کنند.

واژهٔ آب دوغ در فرهنگ معین ویرایش

  • ماستی که درون آن آب ریزند و به صورت دوغ درآورند، ماستی با آب بسیار.
  • گچ یا آهکی که برای اندودن

جستارهای وابسته ویرایش

منابع ویرایش

ویکی‌پدیای انگلیسی، دسترسی ۴ مارس ۲۰۱۱

شرکت صنایع شیر ایران، خبرگزاری صنایع غذایی ایران

درب ضد سرقت بایگانی‌شده در ۲۰۲۲-۱۰-۲۴ توسط Wayback Machine

آب‌دوغ، لغت‌نامه دهخدا


الگو:شیر الگو:غذاها و شیرینی‌ها و خوراکی‌های سنتی ایرانی