شیر بادام

از ویکی باریستا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۴۸ توسط Wiki (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
شیر بادام
انرژی مواد خوراکی
(به‌ازای ۱۰۰ گرم سرو)
۱۵ کیلوکالری
ارزش غذایی
(به‌ازای ۱۰۰ گرم سرو)
پروتئین۰٫۵۹ گرم
چربی۱٫۱۰ گرم
کربوهیدرات۰٫۵۸ گرم
  •   خطای لوآ در پودمان:Commons_link در خط 61: attempt to index field 'wikibase' (a nil value).

شیر بادام یک شیر گیاهی با بافت خامه‌ای و طعمی آجیلی است که از بادام تهیه می‌شود.[۱] برخی از انواع یا برندهای این محصول، به تقلید از شیر گاو، طعم‌دار می‌شوند.[۲] این ماده، حاوی کلسترول یا لاکتوز نیست و چربی اشباع کمی دارد. شیر بادام اغلب توسط افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز و گروه‌هایی مانند گیاهخواران که از محصولات لبنی اجتناب می‌کنند مصرف می‌شود. شیر بادام تجاری در طعم‌های شیرین، غیرشیرین، وانیلی، و شکلاتی عرضه می‌شود و معمولاً با ریزمغذی‌ها غنی شده‌است. همچنین می‌توان آن را در خانه با استفاده از مخلوط‌کن، بادام و آب تهیه کرد.[۳][۴]

فروش جهانی شیر بادام در سال ۲۰۱۸ با ۱۴ درصد رشد سالانه، معادل ۵٫۸ میلیارد دلار آمریکا بود و پیش‌بینی می‌شود که بازار جهانی آن تا سال ۲۰۲۵ به ۱۳ میلیارد دلار برسد.[۵]

تاریخچه[ویرایش | ویرایش مبدأ]

نخستین بار در نوشته‌های پزشکی قرون وسطی بین سده‌های هشتم تا دوازدهم به شیر بادام اشاره شده است که از آن را برای درمان سرفه یا تنگی نفس استفاده می‌کردند. در سده‌های سیزدهم و چهاردهم شیر بادام در بغداد و مصر که بادام محبوب و فراوان بوده مصرف شیر بادام رونق زیادی داشته است. تجارت و بازرگانی باعث شد مردم اروپا با شیر بادام آشنا شود و از آن استقبال کنند. زیرا در دوران پرهیز و روزه و زمانی که از خوردن لبنیات پرهیز می‌کردند شیر بادام می‌توانست جانشین شیر گاو شود.[۶]

اثرات زیست‌محیطی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

شرایط تولید شیر بادام پایدار‌تر از محصولات لبنی است. برای نمونه، تولید یک لیوان ۲۰۰ میلی‌لیتری شیر بادام تنها به ۷۴ لیتر آب نیاز دارد.[۶]

تجارت[ویرایش | ویرایش مبدأ]

در ایالات متحده، محبوبیت شیر بادام در اوایل دهه ۲۰۰۰ رو به افزایش یافت. تنها در سال ۲۰۱۱ فروش شیر بادام نسبت به سال قبل، ۷۹ درصد افزایش یافته‌است.[۷] در سال ۲۰۱۳ این شیر از شیر سویا به عنوان محبوب‌ترین شیر گیاهی در ایالات متحده پیشی گرفت.[۸] تا سال ۲۰۱۴ ۶۰ درصد از فروش شیرهای گیاهی و ۴٫۱ درصد از کل فروش شیر در ایالات متحده را شامل می‌شد.[۹] البته شیر بادام، با توجه به پارامترهای اعلام شده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) واجد شرایط رده شیر نیست. بنابراین توصیه می‌شود شیر بادام با نام نوعی «شیر» برچسب‌گذاری نشود.[۱۰][۱۱]

ارزش غذایی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

نمایی از بادام با پوست سخت

اگر شیر بادام، غنی‌سازی نشده باشد ویتامین دی کمتری نسبت به شیر غنی‌شدهٔ گاو دارد. در آمریکای شمالی شیر گاو باید با ویتامین دی غنی‌سازی شود. اما ویتامین‌ها به شیرهای گیاهی، به‌صورت داوطلبانه اضافه می‌شوند.[۱۲] ویتامین ئی از بادام، آزاد شده و جذب می‌شود. از اثرات مثبت این ویتامین می‌توان به تقویت سلول‌ها اشاره کرد.[۱۳] شیر بادام به دلیل محتوای پروتئین پایین آن، جایگزین مناسبی برای شیر مادر، شیر گاو یا شیرخشک‌های هیدرولیز شده برای کودکان زیر دو سال نیست.[۱۴]

هر 100 گرم شیر بادام دارای 15 کالری، 0.3 گرم کربوهیدرات، 0.3 گرم فیبر، 0.6 گرم پروتئین، 1.2 گرم چربی، ویتامین A، E، D، پتاسیم کلسیم و فسفر است. شیر بادام جزو آن دسته از مواد غذاییست که شکر ندارد.

تولید[ویرایش | ویرایش مبدأ]

روش کلی تولید شیر بادام، شامل خیساندن و آسیاب کردن بادام در مقداری آب است. پس از صاف کردن پالپ (گوشت) بادام، مایع سفید شیری به‌دست می‌آید. شیر بادام را می‌توان با افزودن آب به کره بادام نیز تهیه کرد. در تولید تجاری، شیر بادام برای پایداری و ماندگاری بیشتر با فشار بالا هموژنیزه و پاستوریزه می‌شود.[۱۵]

منابع[ویرایش | ویرایش مبدأ]

  1. Lincoln, Jamie (18 August 2016). "Ditching Dairy? Here's a Cheat Sheet to the Tastiest Milk Alternatives". Vogue. Retrieved 8 February 2018.
  2. "Face Off: Almond Milk vs. Soy Milk". Geri Maria Harris. Houston Press.
  3. Larmer, Christina (9 January 2011). "The pros and cons of almond milk". Adelaide Now. Archived from the original on 22 August 2014. Retrieved 3 February 2022.
  4. "Mayo Clinic Q and A: Dairy milk, soy milk, almond milk — which is the healthiest choice for you?". Mayo Clinic. Retrieved 1 September 2021.
  5. Anna Starostinetskaya (23 June 2019). "Almond milk market to be worth $13.3 billion by 2025". VegNews, Fresh Healthy Media. Retrieved 27 September 2019.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ «تاریخچه جالب شیر‌های گیاهی». بی‌بی‌سی فارسی. ۷ فروردین ۱۴۰۱.
  7. David Sprinkle (19 January 2012). "With Almond as the New White Milk, Dairy Alternatives Make Further Inroads". Marketwire. Archived from the original on 23 October 2014. Retrieved 14 October 2014.
  8. Wong, Venessa (21 August 2013). "Soy Milk Fades as Americans Opt for Drinkable Almonds". BusinessWeek. Retrieved 14 October 2014.
  9. Senarath Dharmasena, Oral Capps, Jr. , Brooke Kosub, "Demand and Market Competitiveness of Almond Milk as a Dairy Alternative Beverage in the United States" بایگانی‌شده در ۲۴ آوریل ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine, Department of Agricultural Economics and Agribusiness, Food and Consumer Economics Research Center, (AFCERC), Texas A&M University, 2015.
  10. Commissioner, Office of the (24 March 2020). "Statement from FDA Commissioner Scott Gottlieb, M.D. , on modernizing standards of identity and the use of dairy names for plant-based substitutes". FDA (به انگلیسی). Retrieved 15 March 2021.
  11. "SAGE Journals: Your gateway to world-class research journals". SAGE Journals (به انگلیسی). Retrieved 15 March 2021.
  12. Geoff Koehler, "Children who drink non-cows’ milk are twice as likely to have low vitamin D", St. Michael's Hospital, Toronto, 20 October 2014.
  13. Mandalari, Giuseppina; Faulks, Richard M.; Rich, Gillian T.; Lo Turco, Vincenzo; Picout, David R.; Lo Curto, Rosario B.; Bisignano, Giuseppe; Dugo, Paola; Dugo, Giacomo (May 2008). "Release of Protein, Lipid, and Vitamin E from Almond Seeds during Digestion". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56 (9): 3409–3416. doi:10.1021/jf073393v. ISSN 0021-8561. PMID 18416553.
  14. Keller MD, Shuker M, Heimall J, Cianferoni A (January 2012). "Severe malnutrition resulting from use of rice milk in food elimination diets for atopic dermatitis" (PDF). Isr Med Assoc J. 14 (1): 40–42. PMID 22624441.
  15. Bernat, N; Chafer, M; Chiralt, A; Gonzalez-Martinez, C (2014). "Development of a non-dairy probiotic fermented product based on almond milk and inulin". Food Science and Technology International. 21 (6): 440–453. doi:10.1177/1082013214543705. PMID 25028153. {{cite journal}}: |hdl-access= requires |hdl= (help)

الگو:شیر گیاهی